search
top

Krewetki z limonką

Jeżeli lubicie krewetki, proponujemy w prosty sposób przygotować smaczną, lekką a do tego zdrową przekąskę.  Potrzebujecie  niewiele składników, czasu i energii, żeby zakosztować tych owoców morza w przepysznej marynacie. Kupując krewetki możecie pokusić się o te z odnóżami, może nie każdego będą zachęcały wyglądem ale są naprawdę dużo lepsze w smaku  od zwykłych  obranych już  KING PRAWNS. Zawsze takie „uzbrojone” krewetki możemy wcześniej obrać – kwestia preferencji.  Ja uwielbiam krewetki w każdej postaci i jeżeli ktoś jeszcze nie spróbował ich w takim wydaniu to osobiście zachęcam i polecam.  Poniżej składniki i wskazówki jak to zrobić 🙂

SKŁADNIKI:

1 opakowanie krewetek KING PRAWNS lub TIGER

2 limonki

5 łyżek oliwy

4 ząbki czosnku

sól

pieprz

bagietka

IMG_1941

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oliwę rozgrzej na dużej patelni, wrzuć czosnek i smaż 30 sekund. Dodaj krewetki, smaż 5 minut, od czasu do czasu odwracając.  Sparz i pokrój limonki, a następnie otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę skórkę i sok z limonki, przesmażaj jeszcze chwilę ( parę sekund wystarczy ponieważ marynata może być za gorzka jeżeli będziemy podsmażać zbyt długo po dodaniu soku i skórki z limonki). Jeżeli w domu nie mamy limonki możemy spróbować z cytryną, będzie to nieco łagodniejszy smak ale krewetki będą równie smaczne. Krewetki możemy nadziać na patyczki bądź podawać luźno na talerzu ze świeżym pieczywem.

IMG_1945

IMG_1947

IMG_1963

IMG_1965

Smakować może nawet najmłodszym 🙂

IMG_1973

S M A C Z N E G O !

Leave a Reply

top