Jak wybierać akcesoria kuchenne?

Funkcjonalna, komfortowa i wygodna kuchnia to nie tylko meble i podstawowy sprzęt AGD (taki jak lodówka, kuchenka, piekarnik czy zmywarka). O wyjątkowym charakterze pomieszczenia kuchennego decydują także akcesoria kuchenne - od tych najbardziej przydatnych aż do typowo ozdobnych.

Dobre jakościowo sprawią, iż przygotowywanie potraw będzie przyjemne i łatwe. Ale to nie wszystko. Przedmioty tego typu powinny być także estetyczne i pięknie zaprojektowane, gdyż ich ładny i oryginalny wygląd może podkreślić każdą aranżację kuchni. Jak wybierać akcesoria kuchenne i na co zwracać uwagę przy ich zakupie? Oto kilka rad.

Zestaw podstawowy

Wybór akcesoriów kuchennych jest tak ogromny, iż każdy znajdzie pośród nich coś najbardziej odpowiedniego dla siebie. Zanim jednak wyruszy się na zakupowe szaleństwo, to warto w pierwszej kolejności skomponować tak zwany zestaw podstawowy, bez którego trudno sobie wyobrazić przygotowanie jakiegokolwiek posiłku.

Na kuchenny niezbędnik składają się:

  • garnki (najlepiej w różnych rozmiarach),
  • patelnie (także charakteryzujące się różnorodną wielkością),
  • noże (do chleba, sera, warzyw, mięsa i ryb),
  • deska do krojenia (najlepsza będzie drewniana),
  • tarka (chociaż nie używa się jej na co dzień, to trudno zastąpić ją czymkolwiek innym),
  • blender ręczny (który w niektórych przypadkach może zastąpić mikser).

Zaopatrując się w podstawowe akcesoria kuchenne nie wolno także zapomnieć o czymś absolutnie podstawowym i niezbędnym, czyli sztućcach. Trudno wyobrazić sobie codzienne życie bez łyżek, łyżeczek lub widelców.

Akcesoria elektroniczne

Nowoczesne technologie już na stałe wkroczyły w codzienne życie – także to kuchenne. Zatem trudno się dziwić, iż na wyposażeniu niemal każdej kuchni znajduje się dzisiaj mikser, sokowirówka, robot wieloczynnościowy, toster, opiekacz, urządzenie do pieczenia chleba, mikrofalówka, szybkowar czy wyciskarka do cytrusów. Miłośnicy kawy powinni zainwestować w dobry ekspres i spieniacz do mleka (który pozwoli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem i aromatem porannej kawy), a amatorzy herbaty mogą dodatkowo pokusić się o zakup elektronicznego zaparzacza, który z przygotowywania herbaty stworzy iście królewski ceremoniał.

Akcesoria kuchenne dla smakoszy

Głównym zadaniem akcesoriów kuchennych jest przede wszystkim ułatwienie przygotowywania posiłków. I chociaż większość dań (także tych światowych) może być przygotowana przy użyciu standardowych narzędzi i przedmiotów, to prawdziwi smakosze zagranicznych potraw powinni zadbać o wyposażenie swojej kuchni w urządzenia ułatwiające ich przygotowanie. Tutaj mogą się przydać zwłaszcza arabskie tadżiny (gliniane naczynia służące do przygotowywania potraw mięsnych), japońskie garnki do gotowania ryżu, bambusowe maty i pałeczki, moździerze i młynki do mielenia przypraw (niezbędnych w daniach hinduskich) lub maszynki do robienia makaronów, które pozwolą na przygotowanie włoskiego spaghetti lub tagliatelle.

Dopasowywanie akcesoriów do stylu i charakteru kuchni

Nie od dziś wiadomo, iż diabeł tkwi w szczególe, który może całkowicie odmienić charakter danego pomieszczenia. Czasem wystarczy kilka drobnych akcesoriów kuchennych, aby wprowadzić do kuchni powiew nowoczesności, przeszłości, Prowansji, Skandynawii lub rustykalności. Wystarczy zwrócić uwagę na kilka drobnych elementów, które mogą mieć niebagatelne znaczenie. W kuchniach w stylu nowoczesnym najlepiej sprawdzą się akcesoria minimalistyczne, nowoczesne i niemal futurystyczne, które są wykonane ze szkła lub stali nierdzewnej. Kuchnia w stylu skandynawskim jest niezwykle prosta i oszczędna, zatem kolorowe i wyraziste akcesoria (na przykład czerwone naczynia) mogą przełamać ten nieco chłodny wizerunek. Wnętrza urządzone w stylu retro polubią wszelkie akcesoria stylizowane na lata 60-te ubiegłego wieku, a te zaprojektowane na wzór rustykalny pokochają przedmioty z gliny, ceramiki i drewna. Natomiast miłośnicy stylu prowansalskiego powinni zadbać o wyposażenie kuchni w akcesoria z rysunkami lawendy, które przeniosą domowników do słonecznej i pachnącej Francji.

Ważną kwestią w wyborze akcesoriów kuchennych jest zwrócenie uwagi na materiały, z których są one wykonane. Praktyczne i zdrowe tworzywa to przede wszystkim stal nierdzewna, żeliwo, teflon, emalia, silikon i ceramika. Niektóre materiały są bardzo tanie, ale też nietrwałe i nieodporne na uszkodzenia. Inne - na przykład stal nierdzewna - charakteryzują się solidnością i gwarantują wieloletnie użytkowanie.